Authentiek Italiaans

Wijn die net zo smaakt als in Italië: uniek en vol van smaak. Met passie gemaakt door familieondernemingen in Le Marche.

Logo Saputi Wines

Passie voor wijn

Wijnhuis Saputi is in de begin jaren 20 opgericht door Angelo Saputi. Door de jaren heen heeft het wijnhuis zich ontwikkeld tot een gepassioneerd familiebedrijf dat momenteel wordt gerund door de 4e generatie Saputi. Het wijnhuis strekt zich uit tot in het binnenland van de provincie Macerata, Le Marche.

Bewogen door liefde voor het land en de wijngaarden is Saputi in 2013 getransformeerd van conventionele landbouw naar biologische landbouw. Het wijnhuis maakt dan ook bij voorkeur gebruik van druivensoorten uit eigen land, en het liefst uit de regio Le Marche.

Ribona Saputi

Colli Maceratesi Ribona DOC 2018

100% Ribona druif
13,5% Vol.

Ribona: een zeldzame druifsoort die zorgt voor een zeldzame verrassing!  

Ribona is een zeldzame druivensoort die alleen in de provincie Macerata in Le Marche te vinden is. Na de vergisting wordt deze wijn drie maanden in roestvrijstalen tanks gerijpt en daarna minimaal één maand in de fles. Door deze methode blijft het pure en zuivere karakter van deze wijn optimaal behouden.  

Het is een strogele wijn met groenachtige weerspiegelingen. De wijn is in de neus intens met bloemige tonen van witte roos, limoen en jasmijn en is aangenaam fruitig met tonen van mango en citrus. De smaak is rijk, met een goede structuur, fris en met een aanhoudende en perfect uitgebalanceerde afwerking. Deze wijn smaakt perfect bij truffel, pasta met witte sauzen en gebakken vis. Serveertemperatuur tussen de 10 – 12° C. Deze Ribona heeft DOC classificatie

€ 13.00

LET OP! Geen 18, geen alcohol. Alcoholconsumptie schaadt de zwangerschap.

Rosso Piceno: de wijn van Le Marche

Rosso Piceno is een blend van Montepulciano en Sangiovese en is een typische rode wijn uit Le Marche. Deze wijn is 10 maanden gerijpt in kleine eikenhouten vaten, hierna minimaal 4 maanden in de fles.

De kleur is robijnrood met een tint van violet. Kenmerkend voor deze Rosso Piceno is de intens fruitige en kruidige geur van donkere bessen en de secundaire tonen van ceder en tabak. Uitstekend bij rood vlees, wild en oude kazen. In de smaak komen rode bessen, tabak, zoethout peper en vanille terug.  De serveertemperatuur is 18° C. Deze Rosso Piceno heeft DOC classificatie

€ 13.00

LET OP! Geen 18, geen alcohol. Alcoholconsumptie schaadt de zwangerschap.

Castru Vecchiu Rosso Piceno DOC 2015

Montepulciano 70% – Sangiovese 30%
13,5% Vol.

Rode wijn Saputi castru vecchiu

entry level & sparkling

Passerina Marche
IGT 2020

100% Passerina, 12,5% Vol.

Passerina is een eeuwenoud druivensoort die alleen in De Marken en de Abruzzen voorkomt. Rijping van deze wijn vindt plaatst in drie maanden tijd in roestvrijstalen tanks. De kleur is strogeel en kristalhelder. De geur is fris en fruitig, de smaak fris, strak, mineraal met een klein bittertje. Deze Passerina heeft IGT classificatie.

LET OP! Geen 18, geen alcohol. Alcoholconsumptie schaadt de zwangerschap.

€ 9.00

Sauvignon Marche 
IGT 2019

100% Sauvignon druif 12,0% Vol.

Een witte wijn van de Sauvignon druif met een rijke aromatische smaak. Geel gekleurd, met lichte groenachtige reflecties, helder en transparant. Een bouquet van bloemige tonen, rijp fruit en grapefruit. Passend bij vegetarische gerechten en vis. Serveertemperatuur tussen de 10 - 12° C. Deze Sauvignon heeft IGT classificatie.

LET OP! Geen 18, geen alcohol. Alcoholconsumptie schaadt de zwangerschap.

€ 13.00

Ribona Spumante Brut
DOC 2017

100% Ribona, 11,0% Vol.

Een mooi Spumante van de inheemse en Marchiaanse Ribona druif. De kleiur is strogeel met groenachtige weerspiegelingen. Het bouquet is van goede intensiteit, bloemige tonen, aangenaam fruitig. De smaak is rijk, mousserend met een goede structuur, met een aanhoudende en uitgebalanceerde afwerking. De serveertemperatuur is 6 - 8° C. Heerlijk als aperitief of bij de borrel! Deze Spumante heeft DOC classificatie.

LET OP! Geen 18, geen alcohol. Alcoholconsumptie schaadt de zwangerschap.

€ 13.00

Saputi Sauvignon Blanc

Sauvignon Marche IGT 2019

100% Sauvignon druif
12,0% Vol.

Een unieke Sauvignon uit Le Marche

Een witte wijn van de Sauvignon druif met een rijke aromatische smaak. Geel gekleurd, met lichte groenachtige reflecties, helder en transparant. Een bouquet van bloemige tonen, rijp fruit en grapefruit. Passend bij vegetarische gerechten en vis. Serveertemperatuur tussen de 10 – 12° C. Deze Sauvignon heeft IGT classificatie

€ 13.00

LET OP! Geen 18, geen alcohol. Alcoholconsumptie schaadt de zwangerschap.

Exclusieve Merlot uit Italië

Rode wijn van de Merlot druif en de invloeden van het Italiaanse klimaat en de Adriatische zeeklimaat.

Deze exclusievere Merlot is 14 – 15 maanden gerijpt in kleine eikenhouten vaten, hierna 12 maanden in de fles. Deze wijn is geproduceerd volgens de Ganimede methode

De kleur is robijnrood met lichtpaarse reflecties. Het bouquet is zeer intens, volhardend, fruitig en kruidig met tonen van rijpe rode bessen. De rijping op eikenhout komt terug in het bouquet en in de smaak. Zijdeachtig in de mond, met een sterke en onfeilbare impact en met een uitstekende harmonie tussen zoetheid, smaak en tannines; sublieme pittige smaak. Aangename rokerige afdronk.  De serveertemperatuur is 18°. Deze Merlot heeft IGT classificatie

€ 18.00

LET OP! Geen 18, geen alcohol. Alcoholconsumptie schaadt de zwangerschap.

Abate Pallia Merlot Marche IGT 2014

100% Merlot druif
14,0% Vol.

Saputi abate Pallia

Familietraditie

Bijzondere wijn van een bijzondere familie. Angelo Saputi richtte begin jaren 20 zijn wijnmakerij op. Hij heeft altijd veel waarde besteed aan de oude tradities van Le Marche. De boerderij waarin Angelo zijn wijn maakte, werd overgedragen van vader op zoon. Tegenwoordig is de wijnboerderij in bezit van de 4e generatie. Zoon Alvaro en kleinkinderen Leonardo en Andrea maakten van de naam Saputi een handelsmerk dat synoniem staat voor kwaliteit en passie. Aan de smaak is niks verloren gegaan en dat proef je direct; een familie met een passie.

Winkelwagen

Ganimede methode

De Ganimede methode is een relatief moderne methode die wordt toegepast tijdens het fermentatieproces. 

Fermentatieproces
Na het oogsten en nadat de stelen van de trossen zijn verwijderd, worden de druiven gekneusd. Hierdoor komt het sap vrij en gaat zich mengen met de schillen. Het mengsel, oftewel most, wordt opgeslagen in vaten. In het vat neemt het sap tal van stoffen waaronder aroma’s, kleurstoffen en tannines op uit de schil.  Tijdens dit proces komen de vaste resten zoals de schillen en zaden vaak bovendrijven. Het is op dat moment belangrijk dat de most weer opnieuw gemengd wordt. Vaak gebeurt dit simpelweg door te roeren. 

Ganimede-methode
Met de Ganimede-methode is blijft de most altijd optimaal gemengd. Het is niet meer noodzakelijk om handmatig het mengsel te roeren. De oplossing zit hem in de vaten. De vaten bestaan uit twee inwendige delen met daartussen een constructie met een trechtervorm. Door deze constructie kan met de kracht die ontstaat door de geproduceerde koolstofdioxide de most rondgepompt worden. Hierdoor ontstaan er rijkere aroma’s in de wijn en minder slechtere tannines.  

Wijnclassificaties in Italië

DOCG, DOC en IGT, wat is het verschil? Pak een Italiaanse fles wijn en hoogstwaarschijnlijk zie je één van deze afkortingen op het label of op een zegel. Maar wat betekenen ze?

Italië kent een viertal wijnclassificaties, van hoog naar laag: DOCG, DOC, IGT en Vino da Tavola.


DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita
DOCG is de hoogst haalbare wijnclassificatie in Italië. Deze wettelijk omschreven wijnkwalificatie is ingevoerd in 1992 en is herkenbaar aan de verzegeling op de hals van de fles. Wijnboeren die wijn maken binnen de DOCG classificatie hebben zich te houden aan de meeste strenge productievoorschriften.

Wijnen worden jaarlijks getest door een proefcommissie, waardoor niet alleen geografische herkomst maar ook kwaliteit gegarandeerd is. Het DOCG keurmerk is exclusief en wordt niet vaak toegekend.

DOC – Denominazione di Origine Controllata
Het DOC label is sinds 1963 in Italië een wettelijke classificatie. De DOC omschrijft ook eisen met betrekking tot geografische herkomst en het productieproces, net als bij DOCG, echter veel minder streng. Het DOC keurmerk is daardoor meer voorkomend.

IGT – Indicazione Geografica Tipica
Het IGT keurmerk garandeert de geografische afkomst van de wijn. Om dit keurmerk te dragen worden er geen eisen gesteld aan het productieproces.

alles over sauvignon

De Sauvignon blanc is een populaire druivensoort. Deze druivensoort staat standaard op het menu van elk restaurant of café. Het is niet voor niets dat de droge witte wijn ook zeer geschikt is voor de beginnende wijndrinker. De Sauvignon Blanc is namelijk heerlijk fris en wordt gekenmerkt door zijn fruitige smaak en frisse zuren.

Wij hebben informatie verzameld over deze druivensoort. Hieronder volgt de informatie die u kunt gebruiken om uw klant van kennis te voorzien over de Sauvignon Blanc wijn en druif.

De Sauvignon Blanc en de Chardonnay zijn de twee bekendste witte druivensoorten. De Sauvignon Blanc is in vergelijking met de Chardonnay echter droger van smaak.  

De Sauvignon Blanc wordt beplant in een niet te warm klimaat. Dit is nodig om de frisse smaak te behouden. Sinds een aantal jaren wordt de Sauvignon Blanc ook in het wat koudere Duitsland beplant. Toch zie je veel Sauvignon Blanc uit de warme Nieuwe Wereld-landen, dit komt omdat ze in de befaamde ‘Cool Climate’ gebieden staan aangeplant waar de wijngaarden op hoogte liggen en de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot zijn.

De mooiste Sauvignon Blancs komen uit de Franse streek Loire. Hier vond bijvoorbeeld de Pouilly-Fumé zijn oorsprong. Deze wijn dankt zijn naam aan de bodem waarin de wijnranken groeien. De bodem bestaat namelijk uit vuurstenen en kiezels. De Loire kent nog meer bodems zoals: graniet, tuft, kalk en leidsteen. Deze verschillende bodems zijn waarschijnlijk een gevolg van de ijstijd.