ontdek Le Marche met Picenum
Le marche omgeving

Picenum..!? Waar komt die naam vandaan?

Oorsprong van De Marken
Veel producten van de webshop vinden hun oorsprong in De Marken (Le Marche). In de tijd van de Romeinen gaf de Romeinse keizer Augustus deze regio de naam Picenum, vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners. Voor de komst van de Romeinen werd Le Marche immers bewoond door twee volken, de Piceni en de Senonische Galliërs. Later, rond het jaar 1000, is de naam gewijzigd in Le Marche.

 

Ligging en landschap
Le Marche ligt tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee, waarmee je direct twee uitersten te pakken hebt. Le Marche is dan ook een afgeleide van het Germaanse woord ‘mark’ wat staat voor grens/markering. Le Marche of De Marken betekent dus vrij vertaald dus ‘regio op de grens’. Zo zijn er de Monti Sibillini waar in de zomer pittoreske bergdorpjes een ideale uitvalsbasis zijn voor wandelingen in het nationale park of in de winter voor een afdaling per ski. Anderzijds is aan de kust bij zo’n 28 graden in de zomer bij uitstek geschikt is voor de badmat.

 

Steden en dorpjes
Tussen de bergen en de zee vormen de heuvels, bossen, steden en dorpjes een aantrekkelijk gebied. Grotere plaatsen om te bezoeken in de omgeving zijn Ancona, Macerata en Ascoli Piceno. Ten zuiden van Ancona vind je het fraaie natuurgebied rond de Monte Conero. In de mooie stad Macerata, met een van de oudste (1290) universiteiten van Italië, vinden diverse muziek- en operafestivals plaats in de zomerperiode in een spectaculair decor. Verder naar het zuiden is de stad Ascoli Piceno een bezoek meer dan waard. Het centrale plein Piazza del Popolo is fantastisch net als het aan het plein gelegen paleis.

Gevulde olijven
recepten
Rachelle Clement

Recept Olive all’ascolana

Heb je al eens Olive all’Ascolana geproefd? Dit zijn de typische gevulde olijven uit Ascoli Piceno! Het is een ware specialiteit in Le Marche, en niet zonder reden.

Lees meer »
Pandoro
nieuw
Rachelle Clement

Maak thuis je eigen pandoro

Picenum verkoopt deze kerst de heerlijke authentieke panettones, rechtstreeks uit Italië! Als variatie op de panettones kennen de Italianen ook wel de pandoro (pan d’oro).

Lees meer »
nieuw
Floris Rosier

Pasen op z’n Italiaans

Vanwege de rooms-katholieke achtergrond van Italië, wordt Pasen in het hele land uitgebreid gevierd. Voor de meeste Italianen betekent Pasen dan ook een lang weekend om erop uit te trekken voor een korte vakantie.

Lees meer »
Winkelwagen