ontdek Le Marche met Picenum
Pandoro

Maak thuis je eigen pandoro

Picenum verkoopt deze kerst de heerlijke authentieke panettones, rechtstreeks uit Italië! Als variatie op de panettones kennen de Italianen ook wel de pandoro (pan d’oro). De pandoro is een soort panettone, maar dat zonder vulling. Dit ‘gouden brood’ is een zoet brood wat ook traditioneel getrouw wordt gegeten rond de kerstperiode. In de eerste eeuw verscheen dit dessert op tafel in Rome. De bovenkant is bestrooid met poedersuiker, wat ons doet denken aan de besneeuwde Apennijnen in de winter. Tegenwoordig wordt deze pandoro vaak geserveerd met een gat in de bodem en een deel van de zachte binnenkant verwijderd en gevuld met slagroom of vanille ijs. We vertellen je graag hoe je deze pandoro zelf kan maken thuis.

Het recept is in principe voor 6 personen. Maar je kunt natuurlijk ook gezellig delen om er met meerdere mensen van te kunnen genieten.

Voorbereidingstijd 7 uur
Baktijd 40 minuten

Benodigdheden
Bakvorm van pandoro of brioche
Raspje
Mengkom

Ingrediënten 
Zest (geraspte schil) van 2 citroenen
600 gram bloem
250 gram roomboter
175 gram kristalsuiker
30 gram gist
7 eieren
100 ml verse room
Een vanillestokje (of snufje vanille)
50 gram poedersuiker


Bereidingswijze

  1. Doe 75 gram gezeefde bloem, 10 gram suiker, gist en 1 eidooier in een kom. Meng alles goed door elkaar en voeg twee eetlepels warm water toe. Dek het deeg af met een katoenen doek en laat het rijzen voor 1 uur.
  2. Vervolgens aan dit deeg toevoegen 160 gram gezeefde bloem, 25 gram boter, 90 gram suiker, 3 eierdooiers en goed kneden. Laat het deeg wederom afgedekt rijzen voor 2 uur.
  3. Voeg de resterende bloem, 40 gram roomboter, 75 gram suiker, 1 heel ei en 2 eierdooiers toe. Kneed voor een lange tijd en laat het rijzen voor een derde keer en zet het deeg afgedekt op een warme plaats gedurende 2 uur.
  4. Kneed het deeg en roer er de rest van de roomboter, de room, de zest en vanillestokje door. Kneed het zachte deeg tot een bal en plaats deze in de bakvorm. Deze bal dient vervolgens te rijzen tot aan de rand van de bakvorm voor 2 uur.
  5. Plaats de bakvorm in een voorverwarmde oven op 190 graden en bak deze voor 40 minuten. Zet de oven halverwege de tijd lager tot 160 graden. Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Buon appetito!

Gevulde olijven
recepten
Rachelle Clement

Recept Olive all’ascolana

Heb je al eens Olive all’Ascolana geproefd? Dit zijn de typische gevulde olijven uit Ascoli Piceno! Het is een ware specialiteit in Le Marche, en niet zonder reden.

Lees meer »
Pandoro
nieuw
Rachelle Clement

Maak thuis je eigen pandoro

Picenum verkoopt deze kerst de heerlijke authentieke panettones, rechtstreeks uit Italië! Als variatie op de panettones kennen de Italianen ook wel de pandoro (pan d’oro).

Lees meer »
nieuw
Floris Rosier

Pasen op z’n Italiaans

Vanwege de rooms-katholieke achtergrond van Italië, wordt Pasen in het hele land uitgebreid gevierd. Voor de meeste Italianen betekent Pasen dan ook een lang weekend om erop uit te trekken voor een korte vakantie.

Lees meer »
Winkelwagen